Chochla: przede wszystkim śledź i galert. Gotować będą też vipy
Pszczyna | 18.08.2015, 09:56 |
VIII Festiwal Pszczyńskich Maszketów "Chochla 2015" odbędzie się w najbliższą niedzielę na pszczyńskim rynku w ramach Dni Pszczyny.
W szranki zawodów kulinarnych stanie rekordowa liczba 13 amatorskich zespołów z terenu całego pszczyńskiego powiatu. Profesjonalne jury pod czujnym okiem Głównego Kucharza Marka Furczyka, oceniać będzie nie tylko smak śląskich przystawek, ale również wystrój stoisk, organizację i wygląd uczestników. Dodatkowe punkty będzie można zdobyć podczas olimpiady kulinarnej, która składać się będzie z pięciu konkurencji.
Zanim jednak uczestnicy "Chochli" zaczną bić pianę na czas, czy kulać kapustę do celu, na scenie pojawią się cztery ważne osoby. Każda z nich przyrządzi śledzia w inny, oryginalny sposób. Czyj śledź będzie najsmaczniejszy? Ocenią widzowie festiwalu. To powrót do tradycyjnego gotowania VIPów, nazwanego w tym roku "Śledź rządzi - kulinarne zmagania włodarzy miasta".
Swoje umiejętności zaprezentują: poseł na Sejm RP Sławomir Kowalski, burmistrz Pszczyny Dariusz Skrobol, Komendant Straż Pożarnej, Ireneusz Smolarek oraz nowy Komendant Straży Miejskiej, Artur Krzyżaniak.
Dodatkową atrakcją tegorocznej "Chochli" będą Warsztaty Kulania Klusek. Na uczestników czekają specjalnie przygotowane certyfikaty. Jak zwykle festiwalowi towarzyszą kiermasz potraw regionalnych oraz występy artystyczne, na które składają się koncerty Orkiestry Rozrywkowej Ogniska Muzycznego oraz Chóru Lutnia.
PCKul
pako