Kapuściany zawrót głowy
26.10.2012, 09:45 |
Pszczyna, Brzeźce
Tematem przewodnim 14. prezentacji potraw regionalnych była kapusta. Stół uginał się od pyszności przygotowanych przez gospodynie z gminy Pszczyna oraz Kobióra.
Bigos, kapuśniak, kwaśnica, pierogi z kapustą i grzybami, krokiety, łazanki, klopsiki z mięsem i kapustą, surówka z kiszonej kapusty, gołąbki, żeberka w zasmażanej kapuście, parzybroda, karminadle z białą kapustą, a nawet kruche babeczki z kapustą kiszoną i żurawiną. Wariacji na temat kapusty jest wiele i gospodynie nie tylko zgodnie przyznawały, ale też udowodniły, że można z niej przygotować pyszne regionalne dania.
Bo kapusta jest nie tylko smaczna, ale i ma sporo korzystnych dla zdrowia właściwości. Jury rozpływało się z zachwytu i mocno chwaliło przygotowane potrawy. - Wszystkie potrawy były rewelacyjne, ale najbardziej ujęły mnie karminadle z kapustą i rewelacyjny bigos gospodyń z Ćwiklic - mówił burmistrz Dariusz Skrobol. Wójt Kobióra Stefan Ryt nie był w stanie wskazać potrawy, która najbardziej mu smakowała, ale podkreślił, że pyszne były pierogi. - Kapusta każdej potrawie nadaje swojski, niewyszukany smak - mówił. Sekretarz powiatu, Szymon Sekta przyznał, że ma sentyment do kapusty, bo nazwisko rodowe jego mamy brzmi właśnie Kapusta. - A że w dodatku jest ze Starej Wsi, to najbardziej smakowała mi kapusta ”zapuczono” przygotowana właśnie przez gospodynie ze Starej Wsi - mówi.
Organizatorami prezentacji były: Urząd Miejski w Pszczynie, Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pszczynie oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie.
ram